eBay: Брандовете все още са синоним на качество (infoweek.bg)

Брандовете все още са синоним на качество, според представители на eBay, участвали на организираното за първи път и проведено миналата седмица в София изложение за дигитален маркетинг и интернет бизнес. Над 4000 посетители от България, Румъния, Македония, Турция, Гърция, Сърбия, Унгария, Полша, Украйна, Великобритания, Германия, Ирландия и Франция привлече Webit.

Предварителните резултати от онлайн проучването “e-Buyers mind 2009”, направено сред потребители от Великобритания, Франция и Германия, разкри Алекс Маркс, директор „Международен бизнес маркетинг” на eBay. 46% от консуматорите твърдят, че марковите стоки означават по-добро качество, 34% смятат, че по-евтините стоки са със същото качество, каквото имат и скъпите. 34% от запитаните обаче не са съгласни, че брандовете казват нещо за човека, който ги купува.

Според проучването 81% от потребителите избират да пазаруват от сайтове, на които имат вяра, 69% избират сайтове с най-добрия подбор от продукти, като 66% твърдят, че винаги сключват най-изгодни сделки. Ключови причини хората да пазаруват онлайн са доверието (няма да купя нещо от някого, когото не познавам), възможността за избор (не се налага да обикалям по магазините) и стойността (мога да намеря най-изгодното за мен предложение). Причините обаче варират според сектора и продуктите, които се купуват – стойността е най-важният фактор, когато става въпрос за дрехи, електроника и продукти за дома и градината. Но възможността за прекарване на повече време в търсене е по-важна за потребителската електроника и продуктите за дома и градината в сравнение с дрехите, където хората знаят какво искат благодарение на телевизията и списанията. Що се отнася до търсенето на хранителни стоки – удобството е главен фактор. Културни различия също личат от проучването - французите купуват най-много дрехи, немците купуват най-много книги, а британците – музика.

Докато допреди няколко години хората са купували през интернет DVD и книги, в момента дрехи се търсят и купуват най-много онлайн. Закупуването на коли, вземайки предвид проблемите в автомобилната индустрия, също ще се превърне в обект на търсене в интернет, предвиди Алекс Маркс.